gymbälteEtt gymbälte kan vara en bra investering för dig som tränar tung styrketräning om du vill hålla dig skadefri. Korrekt form är fortfarande A och O när det gäller att undvika skador men ett gymbälte kan minska skaderisken drastiskt. Studier som gjorts på användandet av gymbälte visar att det ökade tryck i bukområdet som gymbältet bidrar till att stabilisera hela området, inklusive musklerna som omger din ryggrad. Att bära ett bälte kan också minska trycket överlag på ryggraden, varför ett bälte också kan underlätta tunga lyft. Många användare rapporterar dessutom att användandet av bälten vid tunga lyft hjälper att förhindra smärta i korsryggen efteråt.

I allmänhet ger bälten som sluts med kardborreband inte fullt lika starkt stöd som bälten med spännen. Blir trycket för stort öppnas nämligen kardborrbandet och stödet minskar. För den som storsatsar på styrketräningen är det alltså bäst att redan från början investera i ett läderbälte med spännen.

gymbälte dam

Womens Gymbelt

bodybuildingsbälte

Bodybuildingbälte

gasp training belt

Gasp Training Belt

Fler valmöjligheter hittar du här  

På gymbältesmarknaden finns ett flertal olika aktörer. Vi introducerar här några av de bästa.

Gasp

Även du som bara ibland går på gym känner garanterat igen märket Gasp. De har verkligen slagit igenom ordentligt och är ett av de absolut mest populära märkena när det kommer till gymkläder och träningstillbehör. Självklart tillverkar Gasp även gymbälten. En vanlig modell som sålt bra heter kort och gott Gasp Training Belt. Det är lite dyrare än många andra märkens bälten men då får du också ett bälte av riktigt hög kvalitet. Utsidan är gjord i svart amara och insidan av äkta mocka.

Better Bodies

BB är också ett omåttligt populärt gymmärke. Better Bodies har ett ovanligt stort utbud av gymbälten. De erbjuder till och med ett bälte särskilt framtaget för kvinnor och utformat för att sitta särskilt bra på kvinnokroppen – Better Bodies Womens gymbelt är namnet. Designen är lite lättare och ser mer sportig ut. Du kan välja att köpa detta svarta bälte antingen med rosa eller blå text på. Better Bodies säljer också modellen ”Basic gym belt” som passar både för män och för kvinnor. Det är ett rejält bälte med kardborrband som dessutom har ventilationshål på baksidan.

Harbinger

Det här klassiska märket kan förenkla din träning. Harbinger gör riktigt funktionella produkter och har minst sagt ett gott rykte. Bland annat har det tagit fram ett gymbälte som gör det extra enkelt att lägga på vikt när du ska köra chins. Chins är en basövning som tränar i stort sett tränar hela överkroppen. Det tråkiga är att när man blivit väldigt stark i övningen så måste man göra så många repetitioner. Du kan enkelt få den chinsträning du behöver genom att koppla på vikter på det här bältet. Bältet sitter trots vikt väldigt stabilt och bekvämt runt midjan.